Social Icons

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ (χαμηλών λιπαρών)

Αγαπημένη ελληνική, παραδοσιακή πίτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα χορταστική. Υπάρχουν τόσες παραλλαγές, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τα πιο δύσκολα γούστα, ενώ μπορεί να παρασκευαστεί και με χαμηλά λιπαρά, ώστε να την απολαύσουν και όσοι κάνουν διατροφή.



Θα χρειαστείτε... 

1 πακέτο χονδρό φύλλο
1 κιλό φύλλα σπανάκι
6-7 κρεμμύδια φρέσκα κομμένα σε ψιλές φέτες
2-3 πράσα κομμένα σε ψιλές φέτες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Φέτα (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Ελαιόλαδο ή Αραβοσιτέλαιο
 
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα πράσα να μαλακώσουν και να μαραθούν ελαφρά χωρίς να προσθέσουμε νερό γιατί θα βγάλουν τα υγρά τους. Απλά αν δούμε ότι μας κολλάει στην κατσαρόλα ή πάει να αρπάξει χαμηλώνουμε την ένταση του ψησίματος.
 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά με ανοιχτό καπάκι για να μειωθούν τα υγρά που θα βγάλουν τα χορταρικά και να εξατμιστούν.
 
Παίρνουμε ένα ταψί (40Χ50) και το ψεκάζουμε με λάδι. Στρώνουμε ένα φύλλο οριζόντια στον πάτο και δύο κάθετα δεξιά και αριστερά πατώντας το ένα πάνω στη μέση, ώστε να εξέχουν γύρω- γύρω από το ταψί. Ψεκάζουμε ελάχιστα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα δεξιά και αριστερά, κρατώντας δύο φύλλα στην άκρη για το σκέπασμα. Δε χρειάζεται να βάζετε τελείως τεντωμένα τα φύλα. Οι ζάρες θα βοηθήσουν σε καλύτερο ψήσιμο.
 
Προσθέτουμε το σπανάκι προσπαθώντας αν έχουν μείνει υγρά να μη τα μεταφέρουμε στο ταψί. Αν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρετε χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας και ταμπονάρετε τα υγρά, ώστε να τα βγάλετε. Απλώνετε το σπανάκι σε όλο το ταψί και από πάνω σπάτε τη φέτα και την απλώνετε και αυτήν αν αποφασίσετε να βάλετε τελικά τυρί.
 
Τοποθετούμε το ένα φύλλο από τα δύο που έχουμε κρατήσει πάνω οριζόντια ζαρωμένο να μην εξέχει. Αρχίζουμε να γυρίζουμε ότι εξέχει από το ταψί προς τα μέσα. Τελειώνουμε βάζοντας το τελευταίο φύλο από πάνω και σπρώχνοντας περιμετρικά μέσα στο ταψί ώστε να κλείσουμε την πίτα γύρω- γύρω. Ψεκάζουμε λίγο λάδι και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερού με το χέρι μας.
 
Χαράζουμε σε κομμάτια χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα για 45΄-60΄στους 180ο πάνω- κάτω αντίσταση να ψηθεί και να ροδίσει.
 
Αφαιρούμε από το φούρνο και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για να τραβήξει την υγρασία και να παραμείνει τραγανή.  
 
ΥΓ1: Χρησιμοποιώντας το ψεκαστήρα δε θα βάλουμε σε όλο το ταψί περισσότερο από μία κουταλιά λάδι. Αν θέλουμε λάδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πινέλο στα φύλλα.
ΥΓ2: Η ποσότητα του τυριού είναι ανάλογα του πόσο περισσότερο θέλει ο καθένας και πόσο θέλει να αυξήσει τα λιπαρά.
ΥΓ3: Εννοείται ότι μπορείτε να προσθέσετε στο σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες, σταμναγκάθι ή άλλα χορταρικά που σας αρέσουν.
ΥΓ4: Εάν δε σας ενδιαφέρει η light εκδοχή, μπορείτε μέσα να προσθέσετε ψιλοκομμένο μπέικον.
ΥΓ5: Αν δεν εκτιμάτε το πράσο, απλά μην το βάλετε.