Social Icons

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΚΙΜΑΣ ( βάση για πολλές συνταγές)

Ένα από τα αγαπημένα φαγητά όλων, μικρών και μεγάλων είναι ο κιμάς. Μπορεί να συνοδεύσει αμέτρητα φαγητά ή να προστεθεί σε άπειρες συνταγές. Η συνταγή που χρησιμοποιούμε για να τον φτιάξουμε είναι απλή και χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε πολλούς συνδυασμούς.

Θα χρειαστούμε...

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτί τοματοπολτός
½ φλιτζάνι κρασί λευκό ή κόκκινο
1 φύλλο δάφνης
5-6 μπαχάρια (ή κ.γ. σκόνη)
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο
1 ξύλο κανέλας (ή κ.γ. σκόνη κανέλα)
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο (όσο θέλει ο καθένας)
 
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι να τσιγαριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε το κιμά και ανακατεύουμε να τσιγαριστεί και αυτός με τη σειρά του και να χάσει το κόκκινο χρώμα του. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση μέχρι να ετοιμαστεί, ώστε να μην κολλήσει.
 
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τοματοπολτό και τα μπαχαρικά. Καθώς ο κιμάς έχει βγάλει τα υγρά του, αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό, ώστε να μη γίνει στεγνός και να έχει και τη σάλτσα του (όχι να κολυμπάει).
 
Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 45΄σε μέτρια θερμοκρασία. Στο διάστημα αυτό ελέγχουμε ανακατεύοντας, αν θα χρειαστεί κι άλλο νερό.
 
Μπορείτε να τον συνοδεύσετε με μακαρόνια ή ότι επιθυμείτε εσείς ή να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε παστίτσιο, μουσακά, παπουτσάκια, κανελόνια ή άλλα φαγητά που χρειάζονται προσθήκη κιμά.
 
ΥΓ1: Ελαιόλαδο βάζω 1-2 κουταλιές της σούπας, καθώς ο κιμάς βγάζει το λίπος του, οπότε δε χρειάζεται να βαρύνουμε το φαγητό με περίσσιο λάδι. Βέβαια, εσείς βάλτε αυτό που νομίζετε ότι σας αρκεί χωρίς να το παρακάνετε, καθώς η υπερβολή δε χρειάζεται.
ΥΓ2: Αντί για τοματοπολτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 κ.σ. πελτέ διαλυμένες σε ένα ποτήρι νερό.
ΥΓ3: Οι γεύσεις τους καθενός είναι διαφορετικές, άρα από μπαχαρικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια σας αρέσουν καλύτερα.