Social Icons

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΓΛΥΚΟ ΛΕΜΟΝΙ

Ένα παραδοσιακό γλυκό αρκετά νόστιμο, που αξίζει τον κόπο να το φτιάξετε. 
Θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας και δε θα δυσκολευτείτε στην παρασκευή του. 
Απαιτεί λίγα υλικά και δεν έχει βαθμό δυσκολίας, αφού μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα.

Θα χρειαστούμε...

1 κιλό φλούδες λεμονιού
1 ½ κιλό ζάχαρη
500γρ. νερό
2 βανίλιες
2 κ.σ. μέλι
Χυμός μισό λεμόνι
 
Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια. Τα πλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε. Κόβουμε τις δύο άκρες. Με τη βοήθεια του τρίφτη ξύνουμε ελαφρά, για να αφαιρέσουμε ένα ψιλό στρώμα εξωτερικά από τα λεμόνια. Χαράζουμε τη φλούδα γύρω- γύρω, όσο μπορούμε χωρίς να πληγώσουμε το λεμόνι μέσα, στα τέσσερα ή στα έξι αν έχουμε πάρει πολύ μεγάλα λεμόνια.
 
Αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες, αλλά και αν κάποιες σπάσουν δεν πειράζει. Θα κόψουμε τις φλούδες σε μπαστουνάκια, οπότε αν κάποια είναι μικρότερα επειδή θα έσπασε η φλούδα δε μας πειράζει. Ρίχνουμε τα μπαστουνάκια σε κατσαρόλα που γεμίζουμε με κρύο νερό.
 
Βάζουμε να βράσει και μετράμε δέκα λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε. Επαναλαμβάνουμε με νέο νερό για άλλες δύο φορές με τον ίδιο τρόπο, ώστε να ξεπικρίσουν τα λεμόνια.
 
Δοκιμάζουμε ένα κομματάκι για να δούμε αν είναι εντάξει ή αν θέλει κι άλλο ξεπίκρισμα. Εφόσον είναι εντάξει, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα μπαστουνάκια μας και στη συνέχεια στραγγίζουμε στο σουρωτήρι.
 
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να βράσει σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα μπαστουνάκια και αφήνουμε να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμόνι, τις βανίλιες και το μέλι.
 
Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και αφήνουμε ανάποδα στην πετσέτα για 24 ώρες. Αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Μετά το άνοιγμα βάζουμε στο ψυγείο.
 
ΥΓ: Βάζουμε το ξύσμα σε σακουλάκι και το τοποθετούμε στην κατάψυξη, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε σε φαγητά που θα μαγειρέψουμε.

ΥΓ2: Το εσωτερικό των λεμονιών μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε λεμονάδα.
 
ΥΓ3: Για να δούμε αν έγινε το σιρόπι παίρνουμε ένα πιατάκι που πρώτα έχουμε βάλει για δύο λεπτά στην κατάψυξη ώστε να είναι παγωμένο. Ρίχνουμε πάνω λίγο σιρόπι, Αν γέρνοντας το πιατάκι το σιρόπι τρέχει εύκολα, θέλει κι άλλο δέσιμο. Αν είναι πηχτό το σιρόπι μας είναι έτοιμο.