Social Icons

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, είναι τα μελομακάρονα. Πατροπαράδοτο ελληνικό γλύκισμα που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι την περίοδο των εορτών. Κατασκευάζεται εύκολα με απλά υλικά και είναι τόσο νόστιμο, που αδικείται με το να μη φτιάχνεται σαν γλύκισμα όλο το χρόνο. Υπάρχουν πολλές συνταγές και αμέτρητες παραλλαγές, οπότε ο καθένας τα φτιάχνει ανάλογα τα γούστα του.

Θα χρειαστούμε:
 

ΥΛΙΚΑ

Αρχή:

400 γρ. σπορέλαιο

100 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. κονιάκ

200 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. γαρύφαλλο

2 κ.γ κανέλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

160 γρ. χυμό πορτοκάλι

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

Συνέχεια:

200 γρ. σιμιγδάλι

900 γρ. αλεύρι

2 κ.γ. μπέικιν

 

Σιρόπι:

500 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

200 γρ. μέλι

Φλούδες λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλας

 

Τέλος:

Αλεσμένα καρύδια

 
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι, γιατί θέλουμε όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα όπως είναι ζεστά να τα ρίξουμε σε κρύο σιρόπι.
 
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά του σιροπιού και από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει, μετράμε 5΄. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
 
Σε λεκάνη βάζουμε τα λάδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα καρυκεύματα. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα, να διαλυθεί η ζάχαρη.
 
Ρίχνουμε στο χυμό τη σόδα ανακατεύοντας με το κουτάλι, κρατώντας το πάνω από τη λεκάνη, ώστε καθώς θα αφρίσει να μη χυθεί, αλλά να πέσει στα υλικά. Αναμιγνύουμε τα υλικά.
 
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν και σταδιακά το αλεύρι, αναδιπλώνοντας απαλά με το χέρι. Δε θέλουμε να παιδέψουμε τη ζύμη, γιατί θα αρχίσει να φτύνει το λάδι και δε θα γίνουν αφράτα, οπότε δε ζυμώνουμε ούτε έντονα, ούτε για πολύ ώρα. Απλά ενώνουμε τα υλικά.
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο  στον αέρα.
 
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και τα πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους (δε χρειάζεται λαδόκολλα). Ψήνουμε για 25΄να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Λόγω του ότι ψήνουμε με αέρα, μπορούμε να βάλουμε ταυτόχρονα 2 ταψιά.
 
Μόλις τα βγάλουμε όπως είναι ζεστά, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγα- λίγα στο κρύο σιρόπι με την ανάποδη πλευρά τους. Μετράμε 15 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε τα μελομακάρονα τοποθετώντας τα σε πιατέλα ή όπου θέλουμε με την καλή τους πλευρά. (αυτό θα βοηθήσει, στο να κρατήσει την ισορροπία στο σιρόπι, όταν θα κάτσει με την καλή του πλευρά και να μην έχει υπερβολικό). Συνεχίζουμε μέχρι να τα μελώσουμε όλα.
 
Κάθε στρώση μελομακάρονα την πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, αν θέλουμε. Αν όχι, μπορούμε να μη βάλουμε και καθόλου.
 
Υ.Γ.: Όπου γρ. σημαίνει γραμμάρια, όπου κ.γ. σημαίνει κουταλάκι του γλυκού.

Καλή επιτυχία!!!