Social Icons

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ονειρολεξικό

Η «Βασιλική Οδός για το Ασυνείδητο»: ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρώπινης ζωής.
Γιατί κοιμόμαστε, ονειρευόμαστε  και ξυπνάμε με τα ερωτήματα που
 φέρνουν τα όνειρα;

Αυτές οι αναζητήσεις  με απασχολούσαν από την παιδική  μου ηλικία, μέσω των πρώτων επαφών μου με τον προσωπικό ονειρικό μου κόσμο. 

Γιατί όπως έλεγε ο Ηράκλειτος «Κάθε φορά που ο άνθρωπος κοιμάται πηγαίνει στον δικό του κόσμο, που δεν έχει καμία επαφή με αυτόν του συνανθρώπου του και κάθε φορά που ξυπνάμε ερχόμαστε στον κοινό κόσμο».
Βέβαια, δε διαχωρίζει αν ο ονειρικός ή ο καθημερινός  – κοινός, είναι ο πραγματικός  και ποιος από τους δύο είναι  ο σημαντικότερος.

Πάντα ο άνθρωπος προσπαθούσε  αυτούς τους δύο κόσμους να τους φέρει σε επικοινωνία μεταξύ τους και ξεδιπλώνοντας τα μυστικά του εσωτερικού ονειρικού,  να αποκαλύψει τα κρυμμένα της φύσης.
Γιατί η «Φύσις κρύπτεσθαι φιλείν» (η φύση αγαπάει να κρύβεται) και μια από τις αγαπημένες της κρυψώνες είναι ο ονειρικός  κόσμος.

Προσπάθησα να την  κάνω να βγει από την κρυψώνα της, για να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα την ομορφιά και την αλήθεια της στο εδώ και τώρα.


Προσπαθώντας να μην  αφήσω τον εαυτό μου να επηρεαστεί από γεγονότα-συγκυρίες και τις  επιθυμίες μου, επιχείρησα με οδηγό  το βαθύτερο μου ένστικτο να κατανοήσω τον κόσμο με τις εικόνες του ονείρου και να τις συνδέσω με την καθημερινή πραγματικότητά μου.


Είχα πάντα ζωντανά  όνειρα που με εξέπλητταν καθώς πολλά  από αυτά τα ξαναζούσα επακριβώς  το επόμενο πρωί ή λίγες ημέρες μετά, σε άλλα, όμως,  υπήρχαν επαναλαμβανόμενα έντονα ονειρικά σύμβολα που γινόντουσαν κλειδιά αποκρυπτογραφώντας σημαντικά γεγονότα της ζωής μου, καταστάσεις και συναισθήματα ιδιαίτερης αξίας για εμένα.

Κάποια άλλα είχαν  σχέσεις με τρίτα πρόσωπα - και  όντας τυχερή  να γίνομαι εισακουστή και όχι Κασσάνδρα, προσέφεραν βοήθεια και καθοδήγηση σε προσφιλή μου πρόσωπα.

Τη γνώση και την  εμπειρία 35 ετών έκρινα ότι είναι  η κατάλληλη στιγμή να την καταγράψω  στο χαρτί, ίσως γιατί αυτή η εποχή  είναι τόσο πολύ απομακρυσμένη από  τις πνευματικές αξίες και ταυτόχρονα ο άνθρωπος βιώνει υπαρξιακό άγχος - πιθανόν το υψηλότερο που έχει εμφανιστεί στην ανθρώπινη ιστορία.

Ταυτόχρονα η συμπαντική φύση από μόνη της γεννά απαντήσεις για να απαλύνει την αγωνία του  αγαπημένου της δημιουργήματος.

Με το παρόν βιβλίο προσπαθώ να θέσω και εγώ ένα λιθαράκι, μιας και η γνώση είναι αγαθό το οποίο μας δίνεται για να την μοιράσουμε και αυτή κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο γυρνάει εμπλουτισμένη και πολλαπλασιασμένη πίσω, κάνοντάς μας καλύτερους και σίγουρα σοφότερους.




Τι είναι όνειρο

Την ώρα του ύπνου το σώμα μας  ξεκουράζεται, αλλά το μυαλό μας  δε σταματάει να λειτουργεί, εκτός  από ένα τμήμα του που βρίσκεται  σε ανάπαυση. Όμως, το υπόλοιπο τμήμα, συνεχίζει  να δημιουργεί εικόνες, είτε αυτές ανταποκρίνονται  στην πραγματική μας κατάσταση, είτε είναι φανταστικές. Αυτό το γεγονός, ονομάζεται όνειρο.


Πολλές φορές τα όνειρα που βλέπουμε μας δίνουν κάποια ελπίδα για την  πραγματοποίηση των στόχων ή των  πόθων μας. Κάποιες φορές δε θυμόμαστε  τίποτα από αυτά που είδαμε, ενώ άλλες θυμόμαστε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Βέβαια, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη δει όνειρο. Κάθε μέρα βλέπουμε και η αίσθηση του ότι δεν είδαμε οφείλεται στο ότι δεν είχε τόση σημασία που το αποβάλαμε.  


Κατηγορίες Ονείρων


Επειδή τις περισσότερες φορές το όνειρο που βλέπουμε είναι προσωπικό πρέπει να κάνουμε σωστές παρατηρήσεις των ονείρων μας, πριν καταλήξουμε στην απόδοση της ερμηνείας του. Πρωτίστως πρέπει να βρούμε σε ποια κατηγορία ανήκει, καθώς υπάρχουν πολλές μορφές ονείρων και το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ: Οι προσωπικές μας εμπειρίες, έχουν την ικανότητα  να αποκρυπτογραφούν την ψυχολογική μας κατάσταση, καθώς και αυτή έχει μεγάλη σημασία την ώρα που ονειρευόμαστε. Για παράδειγμα, εάν πέφτοντας για ύπνο έχουμε μια διαταραχή σωματική, και δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά στο οργανισμό μας, το όνειρο δεν έχει καμία σημασία και απλώς μεταφέρουμε την πραγματικότητα στον ύπνο μας. Επίσης, εάν κοιμηθούμε με έντονη σκέψη για κάτι, είναι φυσικό αυτό να δούμε και στον ύπνο μας.  


ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ:  Έχουν σχέση με την προσωπικότητά μας, τις συνθήκες που ζούμε και το παρελθόν και κυρίως με την ψυχολογία μας, αφού το όνειρο θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πνευματική και σωματική μας κατάσταση.

ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ: Προαναγγέλλουν γεγονότα που δεν υφίστανται, αλλά θα γίνουν αργότερα στο μέλλον. Αυτή την κατηγορία ονείρων, μια μερίδα ανθρώπων δεν μπορεί να τη δεχτεί εύκολα.


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ:  Συνδέονται με την πνευματική ή άπειρη διάνοια του σύμπαντος, κάνοντας το άτομο ικανό να αντιληφθεί την πνευματικότητα ή την παρουσία του θείου. Αυτά τα κανάλια του εσωτερικού μας κόσμου της συνείδησης ανάλογα με το πόσο χαλαρό ή ήρεμο είναι το πνεύμα πριν πάει για ύπνο ίσως κατορθώσει να εμφανιστεί πνευματικό ή υλικό μάννα.


ΨΥΧΩΤΙΚΑ: Έχουν πάντα το ίδιο θέμα και επαναλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια ή αλλάζουν κάποια μικρά στοιχεία, χωρίς όμως να αλλάζει η κεντρική ιδέα.


ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ: Το ίδιο άτομο  που βλέπει το όνειρο, έχει τη δυνατότητα να δώσει την εξέλιξη που εκείνο θέλει, ακολουθούμενο τις επιθυμίες του.


ΤΗΛΕΠΑΘΗΤΙΚΑ: Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, διαδραματίζονται και στην πραγματικότητα την ίδια στιγμή, χωρίς να το γνωρίζουμε.


ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΑ: Σε αυτή την  κατηγορία αυτό που βλέπουμε, δεν  έχει καμιά σχέση με αυτό που μπορεί να ερμηνεύσουμε.



ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΟΝΕΙΡΩΝ


Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουνε ότι το όνειρο είναι μια προειδοποίηση για κάτι που θα συμβεί σε μας ή σε κάποιο γνωστό μας. Από την αρχαιότητα είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον. Οι αρχαίοι βασιλείς και άρχοντες είχαν τους Μάντεις που τους εξηγούσαν τα όνειρά τους και τους θεωρούσαν σοφούς.


Η επιστημονική ερμηνεία των ονείρων που διατυπώθηκε από τον ιδρυτή της ψυχαναλυτικής θεωρίας Φρόυντ, υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια του ονείρου, με τη μορφή διαφόρων συμβόλων, εξωτερικεύονται διάφορες απωθημένες στο υποσυνείδητο επιθυμίες.  

Με τη γραφή αυτού του ονειροκρίτη έχω σαν στόχο να σας βοηθήσω να βρείτε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά σας, εύκολα, απλά και δίνοντάς σας τις πιο συνήθεις ερμηνείες.

Επειδή αυτό δε σημαίνει ότι σε κάποιους δεν θα αποκλείει από τη δική τους ερμηνεία, αφού το όνειρο που βλέπουμε το προσαρμόζουμε πάντα στις προσωπικές μας εμπειρίες ή καταστάσεις, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο κάθε ένας μας μπορεί να δώσει διαφορετική ερμηνεία. Ένα όνειρο που για κάποιον μπορεί να σημαίνει κάτι ευχάριστο, για κάποιον άλλο μπορεί να σημαίνει κάτι δυσάρεστο.


Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε έναν κατάλογο ορισμών. Ο καθένας  από αυτούς συνοδεύεται από ένα  κείμενο που δείχνει την κατεύθυνση για μια σωστή ψυχολογική αποκρυπτογράφηση του ονείρου. Μελετήστε το προσεκτικά και προσαρμόστε το στις δικές σας προσωπικές εμπειρίες ή καταστάσεις για να οδηγηθείτε από αυτό και θα βελτιώσετε την προσωπικότητά σας.

 Τελειώνοντας θα έλεγα σε αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν αυτό το βιβλίο να πάρουν τα μηνύματα από το πνεύμα τους και να μην συναγωνίζονται τις ψυχικές τους εκδηλώσεις που μπορούν να τους καθοδηγήσουν σε λάθος ερμηνεία. Αφήστε χαλαρό το πνεύμα σας και μη σας φοβίζει επειδή δεν μπορείτε να το αποδείξετε, αφήστε το να σας οδηγήσει…