Social Icons

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ...

Εάν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι ο συμβολισμός του κάθε ζωδίου είναι τυχαίος, ήρθε η στιγμή να πάρετε τις πληροφορίες που θα σας αλλάξουν γνώμη. Ο συμβολισμός του είναι ιδιαίτερα σημαντικός και συνδέεται άμεσα με την ελληνική μυθολογία.



ΚΡΙΟΣ
Στη μυθολογία ο πρώτος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, παριστάνει το Χρυσόμαλλο Κριάρι που είχε κάνει ο Ερμής δώρο στη Νεφέλη και εκείνη με τη σειρά της το έδωσε στα παιδιά της Φρίξο και Έλλη ώστε να διαφύγουν στην Κολχίδα του Πόντου και να σωθούν από το πατέρα τους Αθάμα (βασιλιά του Ορχομενού) και η θετή μανά τους Ινώ, που ήθελαν να τα θυσιάσουν στους Θεούς. Τελικά, η Έλλη γλίστρησε από το Κριάρι και πνίγηκε στη θάλασσα, ενώ ο Φρίξος που κατάφερε να φτάσει  στην Αία, το θυσίασε στο Δία και χάρισε το χρυσόμαλλο δέρας του στην βασιλιά Αιήτη. Φυλαγόταν στο ιερό άλσος του Άρη, μέχρι που ο Ιάσονας το πήρε και επέτρεψε νικητής στην Ελλάδα.

ΤΑΥΡΟΣ
Στη μυθολογία, ο δεύτερος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, συμβολίζει το λευκό Ταύρο που βοήθησε το Δία να αρπάξει τη νεαρή Ευρώπη από την πατρίδα της Φοινίκη και να τη μεταφέρει στην Κρήτη. Στη συνέχεια ο Ταύρος παρέμεινε εκεί, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και ο Ηρακλής ανέλαβε να τον αιχμαλωτίσει και να τον μεταφέρει ζωντανό στις Μυκήνες. Τον αφιέρωσαν στην Ήρα η οποία δεν ήθελε να τριγυρίζει στο ναό της και να της θυμίζει τη δόξα του Ηρακλή, οπότε τον άφησε ελεύθερο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ταύρος να συνεχίζει να κάνει καταστροφές στην Πελοπόννησο, αλλά περνώντας στην Αττική τον σκότωσε ο Θησέας κοντά στον Μαραθώνα.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Στη μυθολογία, ο τρίτος ζωδιακός αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, συμβολίζει τη μέχρι θανάτου φιλία και αγάπη με τους δίδυμους Διόσκουρους τον θνητό Κάστορα και τον αθάνατο Πολυδεύκη, παιδιά της Λήδας και του Δία και αδέρφια της ωραίας Ελένης. Ο Κάστορας ήταν δάσκαλος του Ηρακλή στην πολεμική τέχνη και ο Πολυδεύκης πυγμάχος με πολλούς άθλους. Είχαν πάρει μέρος στην εκστρατεία στην Αθήνα για να ελευθερώσουν την αδερφή τους την ωραία Ελένη, που την είχε απαγάγει ο Θησέας, στο κυνήγι του καλυδωνίου Κάπρου, στην Αργοναυτική Εκστρατεία και στην εξολόθρευση των πειρατών του Ελλήσποντου. Επίσης, οι ναυτικοί τους είχαν προστάτες, καθώς έσωσαν την Αργώ από συντριβή της στα Βραχιά της Θράκης. Σύμφωνα με το μύθο, ο Κάστορας σε μία σύγκρουση έχασε τη ζωή του και ο Πολυδεύκης μη αντέχοντας το χαμό του αδερφού του ζήτησε από το Δία να πεθάνει και αυτός. Ο Δίας του έδωσε το προνόμιο να μοιραστεί την αθανασία με τον αδερφό του, με τον όρο τη μία ημέρα ο ένας να είναι στον Κάτω Κόσμο του Άδη και ο άλλος στον Όλυμπο και την άλλη αντίστροφα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Στη μυθολογία ο τέταρτος ζωδιακός αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, συμβολίζει τον κάβουρα που είχε στείλει η Ήρα στην Λερναία Ύδρα να τη βοηθήσει εναντίον του Ηρακλή. Κατά τη μάχη του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, όσο αυτή τον έσφιγγε και τον παρέλυε, ο Καρκίνος του  δάγκωνε το πόδι. Ο Ηρακλής κατάφερε να τους εξοντώσει, συνθλίβοντας με το πέλμα του τον Καρκίνο. Η Ήρα για να τον ανταμείψει που θυσιάστηκε για χάρη της τον έκανε αστερισμό και τον έβαλε δίπλα στην Ύδρα.

ΛΕΩΝ
Στη μυθολογία, ο πέμπτος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, συμβολίζει το λιοντάρι της Νεμέας, που γεννήθηκε από την ένωση της Χίμαιρας με τον Όρθρο. Μεγαλωμένο από την Ήρα, όπου το έβαλε στα δάση της Νεμέας και προκαλούσε καταστροφές. Το σκότωσε ο Ηρακλής, στον πρώτο του άθλο κάνοντας το δέρμα του ρούχο και το κεφάλι του περικεφαλαία.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Στη μυθολογία, ο έκτος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, συμβολίζει την Περσεφόνη, την κόρη του Δία και της Δήμητρας. Η Περσεφόνη άρεσε στον Πλούτωνα θεό του Άδη και την άρπαξε για να την κάνει γυναίκα του. Η Δήμητρα θύμωσε και καθώς ήταν η θεά της ευφορίας, πρόσταξε τη Γη να μην  καρπίσει κανένα δέντρο και να μην ανθίσει κανένα λουλούδι. Προκλήθηκε τέτοια καταστροφή που ο Δίας πρόσταξε τον αδερφό του Πλούτωνα να αφήσει την Περσεφόνη να γυρίσει και εκείνος συμφώνησε μόνο για το μισό του χρόνου. Έτσι η Δήμητρα φθινόπωρο και χειμώνα νεκρώνει τη φύση, ενώ άνοιξη και καλοκαίρι ανανεώνει τη βλάστηση από τη χαρά της που ήρθε η Περσεφόνη.

ΖΥΓΟΣ
Στη μυθολογία, ο έβδομος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, συμβολίζει τη δικαιοσύνη. Ο Ζυγός ήταν ένα από τα σύμβολα της θεάς Θέμιδος που ήταν η εκπρόσωπος της δικαιοσύνης. Η Θέμις κληρονόμησε την μαντική της ιδιότητα που την αντικατέστησε πρώτη στο μαντείο των Δελφών από τη μητέρα της Γαία και αντιπροσώπευε το δίκαιο, αφού η απόφασή της ήταν ανώτερη ακόμα και από τη βούληση των ίδιων των Θεών. Θεσμοθετούσε και ήταν και προφήτης.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Στη μυθολογία, ο όγδοος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, συμβολίζει το μυθολογικό ζώο που σκότωσε τον γίγαντα κυνηγό Ωρίων. Ο Ωρίωνας δήλωνε ότι κανένα γήινο ζώο δεν μπορούσε να ξεφύγει από τα βέλη του και τελικά σε μάχη με το Σκορπιό αλληλοεξοντώθηκαν. Ο Δίας έκανε και το Σκορπιό και τον Ωρίωνα αστερισμούς, διατάζοντας την ώρα που ανατέλλει ο ένας να δύσει ο άλλος.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Στη μυθολογία, ο ένατος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, συμβολίζει τον κένταυρο Χείρωνα προστάτη του κυνηγιού και των κυνηγών, παιδί του Κρόνου και της Ωκεανίας Φιλύρας. Ήταν ο σπουδαιότερος δάσκαλος των μυθολογικών ηρώων. Ο θάνατός του προήλθε από λάθος όταν ο Ηρακλής κυνηγώντας τον Ερύμανθο Κάπρο, έριξε ένα από τα βέλη του που είχαν δηλητήριο από τη Λερναία Ύδρα. Ο Χείρωνας που ήταν αθάνατος, επειδή δεν άντεχε τους πόνους, για να πεθάνει πρόσφερε την αθανασία του στον Τιτάνα Προμηθέα και ο Δίας για το άδοξο τέλος του τον έκανε αστερισμό γνωστό ως Τοξότη, για τη μεγάλη τοξευτική του ικανότητα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Στη μυθολογία, ο δέκατος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, σχετίζεται με τον τραγοπόδαρο θεό Πάνα που στην προσπάθειά του να γλιτώσει από τον γίγαντα Τυφώνα που τον κυνηγούσε, μεταμορφώθηκε σε Κατσίκα (Αίγα) και πέφτοντας στον ποταμό Νείλο επειδή δυσκολευόταν να κολυμπήσει μεταμορφώθηκε το πίσω μέρος του σώματός του σε ουρά ψαριού.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Στη μυθολογία, ο εντέκατος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, παριστάνει τον όμορφο Γανυμήδη, γιο του Τρώα και της Καλλιρόης που τον άρπαξε ο Δίας, για να τον κάνει οινοχόο του στον Όλυμπο. Όμως, η ζήλια της Ήρας και της κόρης της Ήβης που ήταν αυτή πρώτα οινοχόος των Θεών, ανάγκασαν τον Δία να μεταμορφώσει το Γανυμήδη στον αστερισμό του Υδροχόου.

ΙΧΘΥΣ
Στη μυθολογία, ο δωδέκατος αστερισμός και τελευταίος του ζωδιακού κύκλου, συμβολίζουν την Αφροδίτη και το γιό της Έρωτα που φεύγοντας από τον Όλυμπο μαζί με τους υπόλοιπους θεούς, για να γλιτώσουν κατά τη διάρκειας της Γιγαντομαχίας από τον Τυφώνα, γιό του Ταρτάρου και της Γης, μεταμορφώθηκαν σε ψάρια πέφτοντας στον ποταμό Ευφράτη.